Ότι ονειρευόμαστε … είμαστε!

[Ταινία]Wonder(Θαύμα) και γιατί ταυτίστηκα με τον Augie

Από που να ξεκινήσω;;; Από το καταπληκτικό cast; Από την υπέροχη σκηνοθεσία; Η κυρίως, από την μοναδική ιστορία;;; Μια από τις αγαπημένες μου ηθοποιούς, η Julia Roberts συμπρωταγωνιστεί με τον υπέροχο Owen Wilson σε ένα κοινωνικό δράμα που πραγματικά θα σας συγκλονίσει.

Η υπόθεση:

Ο Augie είναι ένα αγόρι το οποίο λόγω γενετικών ανωμαλιών γεννιέται με μια δυσμορφία στο πρόσωπο και παρά τις πολλές επεμβάσεις που αναγκάζεται να κάνει προκειμένου να διορθωθεί, η διαφορετικότητά του παραμένει εμφανής. Μέχρι τα δέκα του περίπου αρνείται να πάει στο σχολείο και του κάνει μαθήματα στο σπίτι η μητέρα του η οποία όμως αποφασίζει πως δεν γίνεται να παραμένει κλεισμένος στο δωμάτιό του και πως ήρθε η ώρα να βγει επιτέλους στον πραγματικό κόσμο .

Έτσι ο μικρός έρχεται αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα, έναν κόσμο που δεν δέχεται στην πλειοψηφία του το διαφορετικό, δεν το αγκαλιάζει, δεν φροντίζει να το γνωρίσει καλύτερα και ευθύς το στιγματίζει. Στις χειρότερες περιπτώσεις το “διαφορετικό άτομο” γίνεται θύμα bullying με τραγικές πολλές φορές συνέπειες. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Και ο Augie στάθηκε τυχερός διότι γνώρισε και αυτές τις εξαιρέσεις στα πρόσωπα των νέων φίλων του , τους οποίους κέρδισε με την ευγενική ψυχή και την καλοσύνη του.

Το Cast:

Η Julia Roberts στον ρόλο της Isabel δεν χρειάζεται συστάσεις. Μπορεί να μην θεωρείται από πολλούς, τοπ ηθοποιός όμως εγώ την λατρεύω. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με τους ρόλους και τις ταινίες που επιλέγει αλλά έχει παίξει σε πολλές από τις αγαπημένες μου. Τον Owen Wilson που υποδύεται τον πατέρα της οικογένειας Pulman, Nate, επίσης τον έχω δει σε πάρα πολλά έργα με κορυφή το Midnight in Paris του ιδιαίτερου Woody Allen. Τον ήρωα της ιστορίας, τον Augie ενσαρκώνει ο Jacob Tremblay τον οποίο γνωρίσαμε στην τόσο, επίσης, δυνατή ταινία “The Room” με την Brie Larson. (Όσοι δεν το έχετε δει..ΤΡΕΞΤΕ). Τέλος μαζί τους και η γλυκύτατη Izabela Vidovic που υποδύεται την αδερφή του Augie την Olivia, μια μικρή αφανή ηρωίδα, που ζει το δικό της δράμα, καθώς στην εφηβεία της διχάζεται. Από την μια λατρεύει τον αδερφό της και αντιλαμβάνεται το λόγο για τον οποίο όλοι στο σπίτι περιστρέφονται γύρω του, από την άλλη όμως θα ήθελε κι εκείνη να είναι μια φυσιολογική έφηβη και αποζητά περισσότερη προσοχή από τους γονείς της τους οποίους κατά τ’ άλλα λατρεύει. Μαζί τους μια ομάδα από πιτσιρίκια που ενσαρκώνουν τους φίλους και τους συμμαθητές του Augie και πραγματικά μας κερδίζουν με τις ερμηνείες τους.

Γιατί να αφομοιωθείς όταν έχεις γεννηθεί για να ξεχωρίζεις;

Η δική μου άποψη:

Δεν θα σας πω ψέμματα. Ταυτίστηκα με τον Augie σε πολλά σημεία. Από μικρό παιδάκι τραβούσα τα βλέμματα και σίγουρα όχι για τα ξανθά μαλλιά μου και το λυγερό κορμί μου 😛 😛 :P. Η ανατομία του σώματός μου ήταν και είναι πολύ διαφορετική από αυτό που λέμε “κανονικό” κι έτσι οι περίεργες ματιές έδιναν και δίνουν ρέστα :P. Αν και γενικά έμαθα να το συνηθίζω θα ήταν ψέμματα να πω ότι δεν με ενοχλεί λιγάκι. Για να πω την αλήθεια έχω μάθει και φιλτράρω τα βλέμματα και τα αντιμετωπίζω με διαφορετικό τρόπο. Από την μια πλευρά οι αδιάκριτοι που σε κοιτούν λες και κατέβηκες από τον ουρανό, λες και δεν έχουν δει κάτι διαφορετικό λες και σου λένε: “τι είσαι εσύ;;;” κι από την άλλοι οι περίεργοι που απλά προσπαθούν να σε παρατηρήσουν πιο διακριτικά και προσπαθούν ίσως να μαντέψουν ή να καταλάβουν τι σου έχει συμβεί. Με ιντριγκάρει ο τρόπος που σε κοιτάζει κάποιος και όχι το γεγονός. Είναι λογικό ότι θα τραβήξεις τα βλέμματα και παραδέχομαι ότι άθελά μου, μου έχει συμβεί κι εμένα. Το ζήτημα είναι πως το χειρίζεσαι στη συνέχεια. Σκανάρεις τον άλλον από πάνω ως κάτω; ή τραβάς το βλέμμα διακριτικά και κοιτάς τη δουλειά σου; Αυτό παρατηρώ τις περισσότερες φορές, αν και τις δυο περιπτώσεις τις αντιμετωπίζω με τον ίδιο τρόπο:”Κάρφωμα ευθεία στα μάτια και πλατύ χαμόγελο“. Απλά στους αδιάκριτους το βλέμμα είναι λίγο τύπου: “Δεν κοιτάς τη δουλειά σου λέω γώ???” 😛 😛

Οταν σου δίνεται η επιλογή ανάμεσα στο να είσαι σωστός ή να είσαι ευγενικός, διάλεξε την ευγένεια.

Η ταινία πραγματεύεται το ευαίσθητο θέμα του bullying. Το πρόβλημα πηγάζει από την έλλειψη παιδείας και κοινωνικής ενσυναίσθησης και συμπεριφοράς, πρωτίστως από τους μεγάλους κι έπειτα από τα παιδιά, αφού εκείνα επί το πλείστον (αν και όχι πάντα) λειτουργούν όπως μαθαίνουν στο σπίτι τους. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το σπίτι είναι το μεγαλύτερο σχολείο.

Εκτός όμως από το σπίτι, εντοπίζουμε και την μεγάλη σημασία που έχει το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού αλλά και στο να μάθουν οι μαθητές να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον ως ίσοι και να αγκαλιάσουν το παιδί εκείνο που με κάποιο τρόπο θα διαφέρει από αυτά. Οι εκπαιδευτικοί και το σχολείο του Augie έπαιξαν μεγάλο ρόλο και μακάρι και στην χώρα μας να ήταν όλοι έτσι.

Δεν θα πω ψέματα, δεν μπορώ να πω ότι στο σχολείο αντιμετώπισα ιδιαίτερα άσχημη συμπεριφορά. Οι περιπτώσεις ήταν πολύ μεμονωμένες από ελάχιστα άτομα τα οποία αντιμετώπισα ευθέως και με την γλώσσα που μου κληροδότησε η Ελληνίδα μάνα και που κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει. Και εκτός από τη γλώσσα, τσάκισα και μια φορά με το χεράκι μου. Μόνο μια, αλήθεια!!! 😛 (Αυτοάμυνα κύριε Πρόεδρε). Δεν είχα πάντως ιδιαίτερα προβλήματα και μπορώ να πω ότι τον ρατσισμό τον βίωσα επί το πλείστον από εκπαιδευτικούς (επίσης μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά περισσότερες) παρά από συμμαθητές.

Συνέκρινα παράλληλα τους γονείς του Augie με τους δικούς μου και βρήκα πολλές πολλές ομοιότητες. Όπως κι εκείνοι έτσι και οι δικοί μου από μικρή, μου πέρασαν το μήνυμα πως ναι μεν είμαι κάτι διαφορετικό, αυτό όμως δεν με κάνει ούτε κατώτερη ούτε φυσικά ανώτερη από τους άλλους. Έμαθα πως πρέπει να διεκδικείς την θέση σου στην κοινωνία και πως τα δυνατότερα όπλα είναι η αγάπη, η καλοσύνη, η δικαιοσύνη και η ευγένεια. Κι αν πολλές φορές δείχνουν ότι δεν λειτουργούν, πιστέψτε με , το κάνουν.

Αυτό το μήνυμα ακριβώς προσπαθεί να περάσει η ταινία αυτή . Πως πρέπει πρώτα οι ίδιοι να αποδεχτούμε την δική μας διαφορετικότητα, να αντιληφθούμε πως απλά ξεχωρίζουμε αλλά είμαστε ίσοι με τους άλλους, να εντοπίσουμε τις δυνατότητες, τις ιδιαιτερότητες αλλά και τους περιορισμούς μας εφόσον υπάρχουν και στη συνέχεια να αντιμετωπίσουμε όλο όσα έρχονται. Το χαμόγελο, η καλοσύνη, η θετική ενέργεια και η ευγένεια είναι όπως είπα τα καλύτερα όπλα και πιστέψτε με οι πιθανότητες θα είναι πολύ περισσότερο υπέρ σας από το να χρησιμοποιήσετε την γκρίνια, τη μίρλα, την μιζέρια και την αγένεια.

Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που με αγάπησε πραγματικά και με έκανε να νιώσω ασφαλής και δυνατή, παρόλα αυτά όμως, όπως και ο Augie ένιωσα πολλές φορές το άδικο να με πνίγει άσχετα αν δεν το εξέφραζα ποτέ ανοιχτά. Είναι άσχημο να ξέρεις ότι ξεχωρίζεις και με όχι και τόσο καλό τρόπο. Είναι άσχημο να σε αντιμετωπίζουν πολύ συχνά σαν “το παιδάκι που δεν μπορεί”. Ξεσπούσα λοιπόν μέσα μου και αθόρυβα και ποτέ δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να πει: “Γιατί εγώ”; Κατανοούσα πως όταν ένα παιδάκι δεν μπορεί να τρέξει και να παίξει όπως τα άλλα, μένει στο περιθώριο, αναγκασμένο απλά να κοιτάζει και έψαχνα άλλους τρόπους να γεμίζω τη ζωή μου. Και πάντα τα κατάφερνα!
Παρόλα αυτά όμως στάθηκα και πολύ τυχερή διότι οι φίλοι μου και οι τα πρόσωπα του περιβάλλοντός μου, πάντα φρόντιζαν να βρίσκουν τρόπους να συμμετέχω στα παιχνίδια τους ακόμα και όταν ήμουν καθηλωμένη σε μια καρέκλα! Αυτό ίσως ήταν που με βοήθησε να μεγαλώσω χωρίς πολλά απωθημένα. Η ασφάλεια και η αίσθηση του ότι άνηκα κάπου.

Όλα όσα χρειάζεσαι…. είναι η αγάπη!

Κλείνοντας, θα ήθελα εκτός από το να σας παροτρύνω να το δείτε μαζί με τα παιδιά σας, είναι να σας παρακαλέσω να τα μάθετε τι είναι η διαφορετικότητα, πως να την αγκαλιάσουν και πως να μείνουν μακριά από τα φαινόμενα bullying. Δείξτε τους πως στη θέση των ατόμων αυτόν θα μπορούσε να είναι ο καθένας και πως δεν είναι υπεράνω κανενός! Μάθετέ τα να δίνουν αγάπη, ένα χέρι βοήθειας, μια αγκαλιά και να είναι καλοσυνάτα και ευγενικά. Μπορεί ο κόσμος μας να είναι σκληρός αλλά τουλάχιστον ας αλλάξουμε αυτά που μπορούμε. Είναι στο χέρι μας.

Να είσαι καλοσυνάτος , γιατί ο καθένας που συναντάς , δίνει την δίκη του σκληρή μάχη

Σας παραθέτω το επίσημο trailer της ταινίας καθώς και μια μικρή photo gallery με τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας. Όλες τις φωτογραφίες για το άρθρο τις πήρα από την επίσημη Facebook Page της ταινίας.

Trailer

Photo Gallery

Κάντε click στις εικόνες για να μεγαλώσουν.Σχόλια από το Facebook