Ότι ονειρευόμαστε … είμαστε!

Όταν τελειώνω ένα βιβλίο…

Η λατρεία μου για τα βιβλία είναι γνωστή και διαδεδομένη πια!
Όταν αγαπήσω ένα βιβλίο χάνομαι στον κόσμο του. Δεν το αφήνω από τα χέρια μου και όταν αναγκάζομαι να το κάνω (ανωτέρα βία και αίσθημα επιβίωσης βλέπετε 😛 Φαγητό, νερό,τουαλέτα,κοινωνικοποίηση και τα συναφή) ανυπομονώ να επιστρέψω στις σελίδες του.

Όταν αγαπήσω τους ήρωές του γίνομαι μέρος της ιστορίας, βυθίζομαι στον κόσμο τους, προσπαθώ να σκεφτώ τι θα έκανα στη θέση τους, ή αν ήμουν ανάμεσά τους,ενώ έχω πιάσει τον εαυτό μου να εύχεται όλα όσα διαβάζω να ήταν αλήθεια, και να βρισκόμουν κάπου εκεί.

Στις τοποθεσίες που τόσο γλαφυρά περιγράφονται, δίπλα στους ήρωες που τόσο αναπαραστατικά παρουσιάζονται, στο κέντρο όσων διαδραματίζονται στο βιβλίο. Πολλές φορές βλέπω ακόμα και στον ύπνο μου την ιστορία που διαβάζω (ναι μπορείτε να γελάσετε άφοβα) και οι ήρωες παίρνουν σάρκα και οστά, αποκτούν υπόσταση , πρόσωπο και τριγυρίζουν πάνω από το κεφάλι μου . Εμμονή λέμε!

 

There comes a time when you have to choose between turning the page and closing the book.
(Κι έπειτα έρχεται κάποια στιγμή που πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στο να γυρίσεις σελίδα και στο να κλέισεις το βιβλίο)

–Josh Jameson

 

Whenever you read a good book, somewhere in the world a door opens to allow in more light.
(Οποτεδήποτε διαβάζεις ένα καλό βιβλίο, κάπου στο κόσμο, μια πόρτα ανοίγει, προκειμένου να επιτρέψει σε περισσότερο φως να εισχωρήσει)

–Vera Nazarian

 

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχω όταν τελειώσω ένα βιβλίο που έχω αγαπήσει πολύ. Μου λείπουν οι πρωταγωνιστές, μου λείπει η υπόθεση και πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να ανατρέχει πίσω και να ξαναδιαβάζει σελίδες, ενώ παλιότερα μπορεί και να το ξαναδιάβαζα όλο από την αρχή. Στενοχωριέμαι που τελείωσε, νευριάζω που το διάβασα γρήγορα ενώ μου έχει τύχει να δυσκολευτώ ακόμα και να ξεκινήσω το επόμενο (καλά όχι για πολύ μη φανταστείτε ! 😛 ) ενώ το μυαλό μου παραμένει για αρκετές μέρες κολλημένο εκεί. Αν μάλιστα με κερδίσει ο συγγραφέας, συχνά το επόμενο βιβλίο θα είναι του ιδίου.

Κάτι άλλο που επίσης μου αρέσει να κάνω είναι να δίνω εναλλακτικά φινάλε στο βιβλίο. Τι θα γινόταν αν….; τι θα είχε γίνει αν δεν….; Πως θα το τελείωνα εγώ αν το έγραφα; κλπ κλπ, ενώ επίσης πολύ συχνά ψάχνω στο google περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά που διάβασα. Αν παράδειγμα είναι ιστορικό , και κάποια γεγονότα δεν τα ξέρω, μου αρέσει να το ψάχνω και να μαθαίνω κάτι παραπάνω.  Η αν αναφέρει κάποιον ζωγράφο, κάποιον συγγραφέα κάποιον μουσικό κλπ, μου αρέσει να ψάχνω και να μαθαίνω περισσότερα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει απαραίτητα και ότι κρατάω όλες τις πληροφορίες 😛 Πόσα να σηκώσει αυτός ο σκληρός πια;;;;

Πηγή: Pixabay

Βέβαια όλο αυτό δεν κρατά για πολύ και πολύ σύντομα είμαι έτοιμη να βυθιστώ στο επόμενο μαγικό ταξίδι , να γνωρίσω νέους πραγματικούς ή φανταστικούς τόπους, να γνωρίσω νέους ήρωες και να μάθω τα μυστικά τους! Έχω ξαναπεί και θα συνεχίσω να λέω: Δεν υπάρχει καλύτερο ταξίδι από ένα βιβλίο 🙂

A book is a dream that you hold in your hand.
(Ένα βιβλίο είναι ένα όνειρο , που κρατάς στα χέρια σου)

–Neil Gaiman

Σχόλια από το Facebook