Ότι ονειρευόμαστε … είμαστε!

Η χρησιμότητα της διάφανης μάσκας για τα κωφά και βαρήκοα άτομα

Η ακοή είναι μια από τις πέντε αισθήσεις. Όργανο αντίληψης είναι τα αφτιά, ενώ το αντικείμενο είναι ο ήχος. Θεωρείται η πιο σημαντική από τις υπόλοιπες αισθήσεις, γιατί και με αυτήν γίνεται άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος διευκολύνεται η επικοινωνία και η εκπαίδευση. Συνεισφέρει στην αίσθηση και την εκτίμηση του χώρου και συμπληρώνει την όραση, ενώ την αντικαθιστά ικανοποιητικά στους τυφλούς και τις νυχτερίδες.

Σύμφωνα με την Wikipedia η ακοή είναι η σημαντικότερη αίσθηση διότι δεν βοηθά μόνο στην προσληψη και την κατανόηση ήχων και ομιλίας αλλά παράλληλα συμβάλει στην αντιληψη του χωρου, στην επικοινωνία αλλα και στην ισορροπία.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πως θα ήταν η ζωή σας χωρίς αυτήν;Εγώ καθώς και πολλοί φίλοι και γνωστοι δεν χρειάζεται καν να αναρρωτηθούμε…το βιώνουμε καθημερινά Και πιστεψτε με… αν και έχω συμβιβαστεί καιέχω μάθει να ζω με αυτην την αδυναμία/ ιδιαιτερότητα, δεν είναι καθολου μα καθόλου ευκολο.

Φωτογραφία από Alexas_Fotos από το Pixabay

Καταρχήν ξεκίνησα να χάνω την ακοή μου περίπου στην ηλικία των 8, σταδιακά. Ξεκίνησε ως βαρηκοΐα αλλά κατέληξε σε κώφωση. Ξεκίνησα με τα απλά συμβατά ακουστικά και τα τελευταία 14 χρόνια είμαι χρήστης κοχλιακού εμφύτευματος. έχω γράψει κι εδώ την ιστορία μου εκτενέστερα και με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ελατε τωρα να σας πιάσω από το χέρι να σας πάω εναν περίπατο στο μονοπάτι του να μην ακούς τίποτα.Οταν κλείνω η βγάζω το κοχλιακό εμφύτευμα ειναι σαν να περνάω αυτόματα σε ένα άλλο, ενα παράλληλο συμπαν. Ενα σύμπαν με απολυτη σιωπή. Ενα συμπαν στο οποίο βρίσκομαι μόνη και απομονωμένη. 

Aκομα και αυτα τα 30 δευτερόλεπτα που βγάζω το κοχλιακό για να αλλάξω μπαταρία ειναι δυσάρεστα ειδικά όταν βρίσκεσαι ανάμέσα σε κόσμο, Βλεπεις στοματα να μιλούν χείλη να ανεβοκατεβαινουν , βλεπεις πηγες ήχου πχ αμάξι μηχανακια, ζώα,η ακόμα και ενα απλό χτυπημα στο τραπέζι κι εσυ βρίσκεσαι σε ενα κουτι και δεν ακούς ΤΙΠΟΤΑ.. Σιωπή.. Ακομα και αυτα τα 30 δευτερόλεπτα ειναι πολύ δυσαρεστα(άσχετα αν έχουμε μάθει να ζουμε με αυτό). 

Φωτογραφία από Robin Higgins από το Pixabay

Επειτα είναι το νερό. Μπαινοντας για μπάνιο πρέπει αναγκαστικά να το βγάλω διότι ακομα τουλάχιστον, δεν είναι αδιάβροχο. Ειδικά στη θάλασσα ειναι ότι χειρότερο. Δεν μπορώ να ακούσω τον συνομιλητή μου, δεν μπορώ να ακούσω τους παφλασμους των κυμάτων η τις φωνές του κόσμου. Μου λείπει  ακόμα και το τακα τουκα της ρακετας η ο ήχος από το τάβλι που για τους περισσότερους είναι ενοχλητικός. Λείπει ακομα και η στρίγγλια της Ελληνίδας μανας τύπου :”θάνασαααακηηηη σου ειπα μην πας τόσο βαθια,” 

Η δυσκολία ομως δεν σταματα μόνο όταν βγει το κοχλιακό η το ακουστικό . παραμενει και όταν τα φοραμε γιατί το κοχλιακό εμφυτευμα δεν είναι ουτε θεραπεία ούτε πανάκεια, οπως επίσης και τα συμβατά ακουστικά βαρηκοΐας.

Είναι βοηθηματα. Βελτιώνουν αλλά σε καμία περιπτωση δεν αντικαθιστουν-υποκαθιστούν την ακοή. καθώς λοιπον δυσκολευόμαστε ή ορισμενοι αδυνατούν να ακούσουν υπάρχουν ποικίλο τροποι επικοινωνίας. κάποιοι χρησιμοποιουν την νοηματική γλώσσα καποιοι άλλοι την χειλεοανάγνωση και κάποιοι αλλά συνδυάστικα και τους δυο τρόπους.

Φωτογραφία από Ulrike Mai από το Pixabay

Γιατι σας τα λέω όλα αυτά θα μου πείτε. 

Διότι λόγω του κορωνοϊού η ζωή μας αλλάζει τελείως και στην καθημερινότητά μας γίνεται επιτακτική και αναγκαία ή χρήση της μάσκας για την ασφάλεια και την προστασία μας. Για εμας τους κωφούς και τους βαρηκοους όμως είναι ενα επιπρόσθετο προβλημα και εμπόδιο στον τρόπο που επικοινωνούμε!!! Διότι η μάσκα κρυβει τα χείλη και ουσιαστικά αφού δεν “βλέπουμε” δεν ακούμε τίποτα.
Δεν έχετε ιδέα πόσο τρομακτικό είναι!!! Ειδικά οταν βρίσκεσαι σε χώρους υγείας όπως νοσοκομεία, ιατρεία κλπ ή σε κάποια δημόσια υπηρεσία ή ακόμα και στα καταστήματα που ψωνίζεις και προσπαθεί ο άλλος να σου εξηγήσει κι εσύ απλά κοιτάς σαν χάνος! Ναι μπορεις να του πεις να το κατεβασει και θα το κάνει αλλά δεν είναι αυτή η λύση καθώς ΔΕΝ πρεπει ούτε να πιάνουμε πόσο μάλλον να κατεβάζουμε την μάσκα από το πρόσωπό μας.

Για τον σκοπό αυτό κατασκευάσθηκαν μάσκες διάφανες οπως αυτή που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Πηγή : Lifo

Το άσχημο της υπόθεσης είναι πως ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί με αποτέλεσμα η χρήση τους να είναι περιορισμένη είτε γιατί λόγω άγνοιας είτε λόγω … φόβου(!?!!?!?!?!?) ή ακόμα και σε μερικές περιπτώσεις δυστηχώς απλά λόγω αδιαφορίας.

Θα ήθελα μέσω αυτού του άρθρου να κάνω έκκληση σε όλους και ιδιαίτερα σε όσους έρχονται σε επαφή με κόσμο λόγω της δουλειάς τους να ενημερωθούν για τις μάσκες αυτές και να αρχίσουν να τις προμηθεύονται και να τις χρησιμοποιούν! Για εσάς δεν αλλάζει κάτι… για εμάς όμως αλλάζουν πολλά!

Φωτογραφία από leo2014 από το Pixabay

Βοηθήστε μας λοιπόν να μην νιωθουμε απομονωμένοι απο τον υπόλοιπο κόσμο, να μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας με το να διευκολυνομαστε εμείς αλλά και να διευκολύνουμε κι εσας!!!

Η έλλειψη ακοής, δεν είναι απλά ένα εμπόδιο…. είναι ένας μεγάλος τοίχος λόγω έλλειψης προσβασιμότητας. Δώστε μας το χέρι σας να γκρεμίσουμε τον τοίχο αυτο!!! Όχι μόνο με τη μάσκα αλλά με πολλούς τρόπους. Οι ελληνικές ταίνιες, σειρές, εκπομπές ειδήσεις αλλά και τα βίντεο στο Youtube να εχουν όλα υπότιτλους όπως γινεται και στο εξωτερικό. Στα θέατρα και τις παραστάσεις να υπάρχουν υπέρτιτλοι. Τα podcasts που κυκλοφορούν να διατίθενται και σε γραπτή μορφή και τόσα άλλα! Υπάρχουν λυσεις , υπάρχουν τρόποι και σας ζητάμε την καλή σας διάθεση και τον κόπο προκειμένου να μπορέσουμε κι εμείς να έχουμε πρόσβαση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Ακριβώς όπως εσείς!

Θα ήθελα πριν κλείσω να σας προτείνω να διαβάσετε και και το άρθρο της φίλης και ομοιοπαθούς, Ισμήνης στο Lifo που πραγματικά εκφράζει όλα όσα βιώνει στις μέρες μας ένα κωφό ή βαρήκοο άτομο!

Το συγκεκριμένο άρθρο ξεκίνησα να το γράφω μήνες πριν, όταν ξεκίνησε η καραντίνα και αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τις μάσκες αλλά δεν αποφάσιζα να το δημοσιεύσω. Μετά το άρθρο της Ισμήνης κατάλαβα πως πρέπει όλοι μας να υψώσουμε και να ενώσουμε τις φωνές μας!

Νιώστε μας, ελάτε λιγο στη θεση μας, και προσπαθήστε ν σκεφτείτε πως θα ήταν ο κόσμος σας χωρίς την ακοή!!!

Σας ευχαριστώ ολους!!!

Σχόλια από το Facebook