Ότι ονειρευόμαστε … είμαστε!

Confiteor-Jaume Cabré

Confiteor θα πει εξομολόγηση…και δεν θα μπορούσε να έχει πιο ταιριαστό τίτλο αυτό το υπέροχο βιβλίο του Jaume Cabre.

Αν και ξεκάθαρα αντιεμπορικό κατάφερε να κερδίσει την αγάπη των αναγνωστών, να γίνει best seller και να διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στα πιο αγαπημένα και γιατί οχι, ίσως και κλασσικά, βιβλία.

Το Confiteor δεν θα πω ψέμματα, με ταλαιπώρησε αρκετά. Το ξεκίνησα την περίοδο που διάβαζα για το μεταπτυχιακό (μαζοχισμός το ξέρω) και το τελειωσα τελικά πριν λιγο καιρό. Αν και το αγάπησα… με κουρασε λιγάκι αλλά η αλήθεια είναι πως θεωρώ πως είναι ένα από τα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε.

Από το Οπισθόφυλλο

Βαρκελώνη, δεκαετία του ’50. Ο νεαρός Αντριά μεγαλώνει ανάμεσα σ’ έναν πατέρα που θέλει να του δώσει μόρφωση αναγεννησιακού ανθρώπου, να τον κάνει γνώστη πολλών γλωσσών, και μια μητέρα που τον προορίζει για την καριέρα δεξιοτέχνη βιολονίστα. Ο Αντριά, ευφυής, μοναχικός και υπάκουος, προσπαθεί να ικανοποιήσει τις υπέρμετρες και αντιφατικές φιλοδοξίες των γονιών του, ως τη στιγμή που ανακαλύπτει την ύποπτη προέλευση του οικογενειακού πλούτου και άλλα ανομολόγητα μυστικά. Πενήντα χρόνια μετά, ο Αντριά, λίγο πριν χάσει τη μνήμη του, προσπαθεί να ανασυνθέσει την οικογενειακή ιστορία, ενώ γύρω από ένα εκπληκτικό βιολί του 18ου αιώνα διαπλέκονται τραγικά επεισόδια της ευρωπαϊκής ιστορίας, από την Ιερά Εξέταση ως τη δικτατορία του Φράνκο και τη ναζιστική Γερμανία, με αποκορύφωμα το Άουσβιτς, το απόλυτο κακό.
Φιλόδοξο, συναρπαστικό μυθιστόρημα, που καταπιάνεται με τα μεγάλα ζητήματα της ζωής -την εξουσία, τον πόνο, τη μεταμέλεια, το κακό και την εξιλέωση, την εκδίκηση, την αγάπη, την ενοχή και τη συγχώρεση-, με υπέροχη γλώσσα και μια εντυπωσιακή πλοκή.
Το “Confiteor” έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο Κριτικών Serra d’Or 2012, το βραβείο M. Angels Anglada 2012, το βραβείο La tormenta en un Vaso 2012, το βραβείο Crexells 2012, το βραβείο Courrier International για το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα του 2013.
Μεταφράστηκε σε δεκαπέντε γλώσσες και σημείωσε παντού ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, πουλώντας πάνω από 1.000.000 αντίτυπα.

Είναι ένα βιβλίο το οποίο σου προσφέρει πολλά. Καταρχάς ένα ταξίδι στο χρόνο. Μέσα απο την γέννηση και τις περιπέτειες ενός βιολιού, αλλά και μέσα από την ζωή του Αντριά Αντέρβολ ο Cambre μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω και μας περιπλανεί στα μονοπάτια της ιστορίας.

Μαθαίνουμε πολλά ονόματα αλλά και ιστορικά γεγονότα, ταξιδεύουμε μαζί τους σε όλη την Ευρώπη, ζούμε τη φρίκη του Ναζισμού, βιώνουμε τα συναισθήμα του πρωταγωνιστή, τον φόβο για τους γονείς, την κόντρα με τον πατέρα αλλά και την ανάγκη για την αποδοχή του, τον έρωτά του για την Σάρα που η ζωή τους έθεσε πολλά εμπόδια, αλλά και τη δύναμη της φιλίας!

Η διήγηση του Cambre είναι καταιγιστική. Μας παρασύρει από το ένα σκηνικό στο άλλο, από τη μια χρονική στιγμή στην άλλη, από το ένα πρόσωπο στο άλλο, με απροειδοποίητες εναλλαγές το οποίο πολλές φορές ίσως ήταν κουραστικό όμως… σίγουρα δεν βαριόμουν. Πιστεύω πως αν το είχα ξεκινησει μια καλύτερη περίοδο για εμένα, ίσως να το απολάμβανα περισσότερο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι απαιτεί απόλυτη προσήλωση του αναγνώστη προκειμένου να μην χαθεί στα δαιδαλώδη μονοπάτια του βιβλίου.

Ο Αντριά … μέσα από την εξομολόγησή του μας ξεγυμνώνει την ψυχή του και πραγματικά πολύ θα ήθελα, να είχαμε όλοι τα κότσια να το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο. Ο Jaoume Cambre δεν είναι πολύ γνωστός στην Ελλάδα αλλά αγαπήθηκε πολύ μετά από αυτό το βιβλίο.

Ζάουμε Καμπρέ (Jaume Cabré )

Ο Ζάουμε Καμπρέ (Jaume Cabré i Fabré, προφορά: [ˈʒawmə kəˈβɾe], γενν. Βαρκελώνη, 30 Απριλίου 1947) είναι Καταλανός συγγραφέας και σεναριογράφος, ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς στην καταλανική γλώσσα παγκοσμίως. Είναι απόφοιτος Καταλανικής Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, έχοντας εργαστεί ως καθηγητής πανεπιστημίου στο Πανεπιστήμιο της Λιέιδα ενώ είναι μέλος του φιλολογικού τομέα του Ινστιτούτου Καταλανικών Μελετών.

Jaume Cambre

Έχει συγγράψει πολλά σενάρια για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και έχει βραβευτεί με τα μεγαλύτερα βραβεία της καταλανόφωνης λογοτεχνίας για τα βιβλία του. Το 2014 του απονεμήθηκε ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου από την Κυβέρνηση της Καταλονίας για τις υπηρεσίες του στα καταλανικά γράμματα και καταλανική κουλτούρα. Έχει ταχθεί υπέρ της υπεράσπισης της καταλανικής γλώσσας και του δικαιώματος των Καταλανών να αποσχιστούν από την Ισπανία.[2] Με αφορμή τις καταλανικές εκλογές του 2015 εντάχθηκε στους εκλογικούς καταλόγους του συνασπισμού «Μαζί για το Ναι».

Κλείνοντας σας ζητώ αν το εχετε διαβάσει να μου γράψετε την γνώμη σας… αλλα και να μου προτείνετε κάποιο παρόμοιο

Καλό σας βράδυ
Μαρία

Σχόλια από το Facebook