Ότι ονειρευόμαστε … είμαστε!

Black Mirror: το τηλεοπτικό φαινόμενο που διχάζει

Η επιρροή της τεχνολογίας στη ζωή μας είναι αδιαμφισβήτητη και επιφέρει είτε θετικά είτε αρνητικά αποτελέσματα. Τις περισσότερες φορές εξαρτάται από εμάς τους ίδιους το πως θα την χειριστούμε, όχι όμως πάντα.

Παράλληλα όμως με την τεχνολογία όμως, εξίσου σημαντική είναι και η εισβολή των social media στην καθημερινότητά μας. Παρατηρείται  λοιπόν διαρκώς μια αύξηση της απρόσκοπτης χρήσης τους, καθώς επίσης και της εξάρτησής μας από αυτά. Συγχρόνως εντοπίζεται μια τάση για την αξιολόγηση χαρακτήρων και προσωπικοτήτων βάση αυτών που αναρτώνται στα social media από τους κατόχους τους, τον επαναπροσδιορισμό μας μέσα από τα ψηφιακά περιβάλλοντα, την διαρκή προβολή ακόμα και πολύ προσωπικών στιγμών και την ανάγκη μας να δείξουμε αυτό που συχνά  δεν είμαστε.

Πηγή Φώτο: https://www.impala.pt/

H επιρροή όμως της τεχνολογίας δεν εντοπίζεται μόνο στην καθημερινή ζωή αλλά και στον επαγγελματικό τομέα, στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και άλλα πολλά. Υπάρχει λοιπόν πάντα το εξής ερώτημα-δίλημμα. Πότε άραγε η χρήση της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξεπερνά κάποια όρια, ποια είναι τα όρια αυτά και ποιες οι συνέπειες από την υπέρβασή τους; Το black mirror έρχεται να μας δώσει μια εικόνα και ίσως ορισμένες απαντήσεις στα διλήμματα αυτά. Σαφώς υπάρχει μια υπερβολή, όμως θεωρώ ότι έχει δοθεί σκόπιμα προκειμένου να μας “τρομάξει” και να δούμε από μια διαφορετική οπτική, τους κινδύνους του  – όχι και τόσο μακρινού- μέλλοντος.

Το black mirror είναι μια σειρά αυτοτελών επεισοδίων που προβάλλεται στο Netflix και μετρά ήδη 4 seasons, ενώ η 5η βρίσκεται στα σκαριά.  Είναι Βρετανικής παραγωγής και η σκηνοθεσία είναι του Charlie Brooker. Σύμφωνα με την Ελληνική Wikipedia είναι μια βρετανική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας που επικεντρώνεται σε σκοτεινά και σατιρικά θέματα που εξετάζουν τη σύγχρονη κοινωνία, ιδιαίτερα όσον αφορά τις απρόβλεπτες συνέπειες των νέων τεχνολογιών. Τα επεισόδια είναι αυτοτελή έργα, συνήθως τοποθετημένα σε εναλλακτικό ή στο εγγύς μέλλον.”

Πηγή Εικόνας: Amazon Media

Παρακολούθησα όλα τα επεισόδια απνευστί, αν και δεν με εντυπωσίασαν όλα. Ορισμένα τα λάτρεψα, κάποια με ξένισαν ενώ κάποια άλλα μου φάνηκαν παντελώς αδιάφορα. Υπήρξαν ορισμένα τέλος που αν και στην αρχή μου ήταν αδιάφορα και μου φαίνονταν βαρετά, εν τέλει με κέρδισαν. Σίγουρα όμως όλα τα επεισόδια, κρύβουν ένα διδακτικό μήνυμα και σίγουρα όλα ή έστω τα περισσότερα έχουν το σκοπό τους. Κάποια θα σας φρικάρουν, σε κάποια θα πείτε “ε και?”. Σας προτείνω να τα δείτε όλα και να εντοπίσετε τις δικές σας συμφωνίες και διαφωνίες με αυτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα στην “συλλογή”  του black mirror προστέθηκε και η ταινία “Black Mirror: Bandersnatch” που πρόκειται για την πρώτη διαδραστική ταινία του Netflix. Αν και δεν με ξετρέλανε η υπόθεση (μπορούσαν και καλύτερα) η διαδραστικότητα που σου επιτρέπει να καθορίσεις εσύ τη μοίρα του πρωταγωνιστή άρα και την πλοκή της ταινίας, με διασκέδασε και με εντυπωσίασε. Δεν θα σας πω περισσότερα μη κάνω κανένα spoiler αθελά μου, θεωρώ όμως πως όσοι έχετε Netflix αξίζει να το δείτε!!!!

Πηγή Φωτογραφίας:Netflix

Εσείς είδατε το black mirror; Αν ναι ποιά η γνώμη σας γι’ αυτό; Πιστεύετε ότι κρύβει υπερβολές ή ότι όντως περνά μηνύματα; Ποια τα αγαπημένα σας επεισόδια; Αν όχι; σκοπέυεται να το δείτε στο μέλλον;

Περιμένω τις απόψεις σας για να το συζητησουμε!
Προς το παρόν … adios 😉
xo xo xo
Μαρία

Σχόλια από το Facebook